blank
The Game Darts
Darts is in Nederland een hele grote sport, wat mede komt door de grote successen van enkele Nederlandse darters op internationaal niveau. Darts, ook wel darten genoemd, zal gespeeld worden met drie pijlen en een dartbord. Het doel is om als eerste een totaal van 501 punten uit te gooien, waarbij de laatste pijl een dubbel moet zijn. Een dubbel kan behaald worden door in de buitenste ring te gooien van een bepaald vlak of de Bulls-eye.
blank
Historie Darts
Hoewel Darts nog niet al te lange tijd geleden enkel in de Engelse pubs werd gespeeld, heeft het ook Nederland in zijn greep weten te krijgen. Dit kwam vooral door de zeges van Raymond van Barneveld op grote toernooien. Schrik niet, maar sommige darters weten per jaar miljoenen euro’s aan prijzengeld binnen te halen.
Naar verwachting wordt darts al eeuwen gespeeld, maar de oorsprong is niet zeker. Er gaan verhalen dat soldaten tijdens veldslagen al darts speelde, echter werd er toen een korte speer gebruikt en de achterkant van wijntonnen. Maar toen de wintermaanden voor de deur stonden besloten deze soldaten om het spel binnen te gaan spelen, met nog kleinere speren en een vernieuwde regelgeving. Daarnaast zouden ook de Pilgrim Fathers (1620) het spel op de Mayflower gespeeld hebben.
blank
blank
blank
Wereldkampioen Darts
Het bekendste darttoernooi was het World Professional Darts Championship (voorheen ook wel bekend als The Embassy, nu ook wel bekend als The Lakeside), dat jaarlijks op de Lakeside Country Club in het Engelse Frimley Green wordt gespeeld. De internationale bond is de World Darts Federation (WDF). In onze contreien zijn er de Nederlandse Darts Bond (NDB) en de Belgische Dart Bond (BDB). Onder invloed van de Engelse commerciële omroep Sky Sports is in 1992 een tweede internationale dartbond opgericht: de Professional Darts Corporation (PDC). Eén van de belangrijkste darters van deze bond is Phil Taylor. De bekendste Nederlandse darter bij de PDC was Roland Scholten, tot de overstap van, Van Barneveld in februari 2006 en zo ook die van Jelle Klaasen, Michael van Gerwen en Vincent van der Voort in januari 2007 naar deze bond. Het PDC World Darts Championship wordt tegenwoordig als het meest prestigieuze toernooi gezien, zo was de prijzenpot in 2019 meer dan vier keer zo groot als die van The Lakeside (£2,500,000 om £320,000).
Speluitleg Darts
Het dartbord is onderverdeeld in 102 vakjes. De middelste twee vormen samen de bull, de binnenste van deze twee is 50 punten waard (bullseye) en de buitenste 25 (enkele bull). De overige 100 vakjes zijn onderverdeeld in 20 taartpunten genummerd van 1 tot en met 20, deze zijn weer onderverdeeld in vier vakken d.m.v. 2 ringen, zoals hiernaast is te zien.
De buitenste ring heeft de dubbele waarde van het getal en de binnenste ring de drie-dubbele waarde, ook wel een triple genoemd. De 2 vlakken die nu overblijven hebben de enkele waarde van het getal(dit zijn dus de wit/zwate vlakken binnen de groen/rode ringen). Buiten de buitenste ring is 0 punten (de ring waar de getallen staan), dit geldt uiteraard ook voor alles buiten het dartbord.  Er zijn verschillende manieren om te darten, maar de bekendste gaat als volgt: elke speler krijgt 501 punten (dit kan in andere varianten ook 301, 701 of zelfs 1001 zijn) die hij/zij moet wegspelen door om de beurt drie pijltjes te gooien. . De speler moet precies op 0 uitkomen, de laatste beurt wordt niet meegerekend als het puntenaantal daarmee onder de 0 zou komen. De laatste pijl “moet” wel altijd een dubbel zijn (dus de buitenste ring of de Bull’s eye). Een andere bekende spelvorm, en zeker voor beginners interessant, is tac-tics. Hierbij moet iedere speler proberen zo snel mogelijk de getallen 10 t/m 20 en de bull drie keer te raken (dicht gooien).

blank
blank
Dartbaan
Voor een wedstrijdbaan is een minimale ruimte nodig met een lengte van 4 meter, een breedte van 3 meter en een hoogte van 3 meter. Thuis kan er ook met een kleinere ruimte worden volstaan. Het dartbord moet zo worden opgehangen dat het midden van het bord (de Bullseye) 1,73 meter (5 ft 8 in) boven de vloer hangt. De afstand van de werplijn oche, uitspraak: Okkie, tot de voorkant van het dartbord bedraagt 2,37 meter (7 ft 9¼ in). De oche moet minimaal 61 centimeter (2 ft) breed zijn en de hoogte bedraagt tussen de 3,8 en 6 centimeter. Ter controle van deze 2 afmetingen kan de diagonale lijn tussen het hart van het dartbord tot de oche gemeten worden. Deze behoort dan 2,934m te zijn. Naast het dartbord hangt vaak een scorebord. Verder moet er voldoende verlichting aanwezig zijn, zodanig dat er geen hinderlijke schaduw op het bord ontstaat als de darts in het bord zitten.
blank
blank
Dartbord
De dartborden (behoudens natuurlijk de elektronische dartborden) die je in ons assortiment kunt vinden zijn Bristle dartborden. Deze bristle dartborden zijn gemaakt van Sisal vezels, die bij elkaar gehouden worden door de ijzeren randen die de scoringsvlakken omlijnen. Wanneer je de dartborden van bekende merken als Unicorn, Winmau en Nodor met elkaar vergelijkt zul je zien dat er qua kwaliteit weinig verschil in zit. Toch zitten er echter grote prijsverschillen tussen de verschillende dartborden die deze merken aanbieden. Maar hoe kan dat dan?

Het daadwerkelijke verschil tussen de verschillende dartborden zit hem in de bedrading van de dartborden. Hoe dikker de bedrading op het bord ligt, hoe meer kans je loopt op zogenaamde bouncers (dartpijlen die uit het bord ketsen). De duurste borden van Winmau en Unicorn bevatten tegenwoordig echter bedrading die in het bord liggen, waardoor je een stuk minder kans op bouncers loopt. Voor de beginnende darters zijn dartborden met een ronde bedrading en nietjes meer dan prima. Wanneer je echt serieus wilt gaan darten kun je beter kiezen voor dartborden die een bedrading hebben die in het bord ligt.
Als je als serieuze darter een goede keuze wilt maken bij de aankoop van je dartbord, let dan op de volgende dingen:

Zorg ervoor dat de bulls-eye en bedrading vrij is van nietjes

Kijk naar de beschrijving van het dartbord. Let erop dat de bedrading in het bord zit en dat er gebruik is gemaakt van driehoekige bedrading. Deze driehoekige bedrading gidst de dartspijlen als het ware het scoringsgebied in.
Voor een langere levensduur van alle dartborden, wordt aangeraden het bord regelmatig te draaien.

blank
blank
Dartpijlen
De darts zijn de pijlen waarmee op het dartbord gegooid wordt. Een setje darts bestaat uit drie pijlen, en elke pijl bestaat uit vier onderdelen. Namelijk de Punt, Barrel, Shaft en Flight. Al deze vier de onderdelen zijn erg belangrijk om de juiste samenstelling te krijgen. De juiste samenstelling is daarom erg persoonlijk en zal men moeten ondervinden.

Punt: De punt of point is van metaal en zit in de barrel door een taps toelopend gat. Punten kunnen vervangen worden. Punten zijn er in diverse lengtes, kleur en diverse soorten grip. Er zijn darters die houden de pijl ook met een vinger vast bij de punt daarom kan een grippunt ook fijn zijn.

Meer informatie over de andere onderdelen? Lees dan verder in The Game Darts.

Barrel
De barrel is het onderdeel dat de darter vasthoudt en bepaalt het gewicht van de dart. Er bestaan verschillende soorten grips van heel veel profiel naar glad. Ook in breedte en lengte variëren barrels, als ook in de gebruikte materialen. Goedkopere barrels worden vervaardigd uit een legering met voornamelijk Koper en Nickel Silver De professionele darts bestaan dan weer vooral uit Tungsten. Een Tungstenpercentage van 80% betekent bijvoorbeeld dat een dart voor 80% uit Tungsten bestaat en voor de overige 20% uit Nickel.
Het Tungstenpercentage van darts varieert ongeveer van 70% tot 98%. Een Tungstenpercentage van 100% is niet haalbaar omdat dat een dart erg breekbaar maakt. Hoe hoger het Tungstenpercentage van de barrel, hoe minder volume de dart inneemt. Dat betekent in de praktijk dat een dart dan slanker of korter wordt naarmate het Tungstenpercentage stijgt. Daarbij zal het gewicht ook steeds minder afwijken van de onderlinge set darts.
In de regel is het zo dat hoofdzakelijk jonge kinderen en startende recreanten met Brass of Nickel Silver darts zullen beginnen. Vaak stappen ze over op een Tungsten dart als blijkt dat ze het spelletje zodanig leuk vinden of hun niveau willen opkrikken.
Samengevat komt het erop neer dat er ontzettend veel keuze is, waarbij je persoonlijke voorkeur van doorslaggevend belang is. Kijk vooral rond op onze dartpijlen pagina en bedenk hoe jij een dartpijl vasthoudt; hierop kun je het beste je keuze baseren.
blank
blank
Shafts
De shafts zijn het verbindstukje tussen de barrel en de flight. Naast de flight is de shaft ook zeer belangrijk voor de balans van de gehele pijl. De keuze van de lengte en materiaal van de shaft bepaalt de balans en heeft direct invloed op de vlucht van de dart. De dart shafts zijn leverbaar in verschillende maten. Bijvoorbeeld, mini, extra kort, kort, inbetween, medium en lang.  De keuze  van lengte bij de dart shaft bepaalt hoe de dartpijl naar het dartbord gaat. Dart shafts worden ook in verschillende materialen gemaakt, deze hebben nauwelijks invloed op het gooien. Wel is er verschil in sterkte, flexibiliteit en levensduur (bijvoorbeeld Titanium dart shafts zijn veel sterker dan aluminium shafts en nylon dart shafts). Verder zijn er ook diverse kleuren dart shafts en bewerkingen te verkrijgen, dit alles is een persoonlijke voorkeur. Een voorbeeld is Top Spin shaft: hier draait het topje met flight om bouncers te voorkomen.
blank
blank
blank
Flights
De flight is de stabilisator van de dart. Flights variëren in lengte, breedte en dikte.

Het is zo dat hoe groter het oppervlak, hoe meer draagvermogen de flight heeft. Dat betekent dat een standaard vorm bij uitstek geschikt is bij een wat zwaardere dart of als je met minder kracht gooit, want de flight ‘neemt’ de dart makkelijker mee. Je wilt natuurlijk dat je darts zo recht mogelijk in het bord komen en de standaard vorm kan daarbij helpen. Een nadeel van grote flights is ook dat de flights veel ruimte innemen in het bord, en daardoor het zicht belemmeren. Ook is de kans dat de punt de flight raakt, en daarmee beschadigt, groter. Gelukkig is dit op te lossen door bovenop de flight een zogenoemde flight protector te plaatsen. Naast een extra bescherming, zorgt het er ook voor dat de flight op de juiste manier gespreid wordt. Flightprotectors zijn verkrijgbaar in onze shop.

Kleine vormen flights hebben minder draagvermogen en vereisen daarom meer kracht bij het weggooien. Als je dus je darts kracht meegeeft, is het wellicht een idee eens wat kleinere flights uit te proberen.

Wij adviseren altijd een standaard flight bij een beginnende darter.

Dartflights zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes, aangegeven met micron. Hoe hoger de micron, hoe sterker de flight en vaak hoe langer de levensduur. Het aantal micron varieert tussen de 75 en 180. Een veel gebruikte flight is de 100 micron.

Darts Kleding
Voor de kleding waarin de spelers darten gelden geen speciale regels. Alleen op officiële wedstrijden is er vaak een kleding voorschrift. Denk aan: Dartsshirt met kraag, pantalonbroek donker van kleur, geen hoofddeksel.
Een dartsshirt moet vooral ruim, ademend zijn en moet lekker zitten. In een strak shirt kun je je niet zo goed bewegen. Veel darters hebben een bijnaam en die plaatsen ze dan achter op hun dartsshirt. Bijv. Raymond van Barneveld noemt zichzelf Barney. Dat staat achter op zijn shirt. Maar het is wel zo leuk als je in een team speelt dat je dezelfde kleding draagt, dan kan je goed zien wie bij elkaar horen.

We hebben vele dartshirts op onze webshop te koop staan. Daarbij zijn wij de nr 1 in het ontwerpen van een geheel eigen dartshirt! Nederlandse dartsprofs kiezen voor onze kwaliteit en dat is niet voor niets! Voor meer informatie zie onze eigen dartshirts.

blank
blank